BTW - pozdrowienia dla sympatycznych KULek jesli lurkuja na nasze forum ;P
( lub dla ich promotora

Elwinga napisał(a):(...)
A my - cóż - jesteśmy Asatryjczykami - każdy z innych powodów. Ale niewątpliwie jednym z nich jest brak takiego zestawu zakazów i nakazów, jaki dotyczy chrześcijan, zupełnie inny wzajemny stosunek z naszymi Bogami niż ma to miejsce w chrześcijaństwie - i zupełnie inny kodeks etyczny. Może także brak nadrzędnej organizacji, dogmatów, jakiegokolwiek ciała dyktującego, w co wierzyć wolno, a w co nie... Nikt z nas się w tej religii nie urodził, każdy w pewnym momencie dokonał wyboru. Nie trzymając się niewolniczo struktur organizacji religijnej, której zasady mu nie odpowiadały. Kwestia sumienia - ale również godności i honoru. I uczciwości wobec samego siebie.
A oceniam tylko to, co prezentujesz w swoich wypowiedziach tutaj - nie osobę - z Twoich wypowiedzi wyciągam konkretne wnioski. Obroń swój punkt widzenia mocniej - ocena się zmieni - na tym polega dyskusja przecież...
Szept napisał(a):Nie znam na tyle jeszcze Waszej ścieżki by porównać ją z własną, ale to co wytłuściłam w cytacie (oraz to co dalej) jest bardzo zbieżne z moją drogą.
Mogłabym prosić Asatryjczyków by rozwinęli bardziej kwestię zakazów i nakazów oraz wzajemnych stosunków z Waszymi Bogami oraz kodeks etyczny. Z tematu i pierwszych jego postów wnioskuję, że sa pewne zasady honoru, a reszta według własnego sumienia byle w zgodzie ze sobą. Pewnie bardzo to spłyciłam, za co przepraszam, ale interesuje mnie to zagadnienie.
Pozdrawiam.
Szerszen napisał(a):Ale one są zasadami etycznymi i społecznymi, pozwalającymi budować trwałą i mocną strukturę społeczną
Vrede napisał(a):2. Odpowiedzialność (samodzielność, poleganie na sobie nawzajem, szacunek)
Vrede napisał(a):Praca (by osiągnąć cel, który uważamy za słuszny a nie jedynie po to, żeby ciężko harować)
Vrede napisał(a):Prawda (szczerość, prostolinijność ale nie naiwność)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości